Solpaneler i nyt design giver bedre udnyttelse af solenergi

30. august 2012

Forskere har designet et nyt panel til udnyttelse af solenergi. Panelet bruger et buet spejl spejl, der fokuserer solstrålerne ind i en glaskugle, som herefter spreder solstrålerne ensartet mod sol-panelet. Metoden giver dobbelt så effektiv udnyttelse som traditionelle solceller, og var oprindeligt inspireret af teleskop-teknologi og de høj-effektive sol-celler anvendt i rumforskning.

Traditionelle solcelleanlæg er statiske

Derudover er modulet yderligere effektivt fordi de registrerer solens bevægelse over himlen og følger solen. Systemet “vågner” ganske enkelt af sig selv om morgenen og vender med øst. Det registrerer solens position inden den står op over horisonten, følger solenergiens mest effektive position gennem dagen, og “parkerer” herefter sig selv til natten.

Sol-panelets nye design

Sol-panelets nye design

Den største revolution ligger i det kurvede spejl, da et af den nuværende teknologis store udfordringer ligger at at udnytte de spredte solstråler med meget forskelligartede spektre og forskellig retning. Koncentrering af strålen er især egnet til brug med fotovoltaiske celler i modsætning til sol-termiske systemer.