Ny forskning genererer strøm fra varierende i saltbalance i vand.

10. oktober 2023

Forskere fra University of Illinois har fundet en ret utraditionel, men smart måde at generere elektricitet på – forskellen på saltindhold i vand. De har fokuseret på de steder, hvor flodvand møder havvand. Det interessante her er, at flodvand og havvand har forskellige niveauer af salt. Det skaber en naturlig strøm af saltmolekyler, som forskerne mener, kan udnyttes til at generere elektrisk energi.

Lille enhed, kæmpe skridt for alternativ og vedvarende energi

For at gøre dette har de designet en lille enhed, der kan betegnes som en “nanofluidisk enhed”. Denne enhed er ikke større end en brødkrumme men har potentialet til at gøre noget ret stort. Den bruger en særlig mekanisme kaldet “Coulomb drag” til at omdanne den naturlige strøm af saltioner (elektrisk ladede saltmolekyler) til elektricitet. Med andre ord, når saltet bevæger sig gennem denne lille enhed, interagerer det med de elektriske ladninger i enheden og skaber en elektrisk strøm.

Noget af det mest overraskende i forskernes resultater er, at det ser ud til at fungere uanset, om de elektriske partikler i saltet og i enheden tiltrækker eller afviser hinanden. Det var noget, forskerne ikke havde forventet, men det gør enheden endnu mere alsidig.

Ydermere fandt de en “forstærkningseffekt”. Fordi saltmolekylerne er så meget større end de små elektriske ladninger i deres nanoenhed, giver det ekstra fart til de elektriske ladninger, hvilket skaber endnu mere strøm.

Potentiale på niveau med solceller

Forskerne er ved at tage patent på deres idé og er i gang med at undersøge, hvordan de kan forbinde mange af disse små enheder for at generere strøm i større skala. De er så optimistiske, at de mener, at en samling af disse enheder måske endda kan generere lige så meget strøm som solceller.

Og som prikken over i’et ser de også andre anvendelsesmuligheder for denne teknologi, såsom inden for medicinsk udstyr og i andre tekniske anvendelser, der kræver præcis kontrol med væsker på meget små skalaer (“nanofluidik”).

Alt i alt, dette er en meget lovende forskning, der kan åbne dørene for nye og mere bæredygtige måder at generere elektricitet på, og som har potentiale til at blive brugt i en lang række forskellige applikationer.